Inför mattköpet
 
Det finns inget enklare, effektivare eller mer effektfullt sätt att ändra känslan i ett rum, än med en matta!

Mattan har en ljuddämpande funktion, framförallt i hus med öppen planlösning, hög takhöjd eller många sten- eller glasytor. Också rum eller byggnader som upplevs som kalla eller avvisande kan tjäna på att ytterligare inredas med mattor. En matta kan skapa atmosfär och mjuka upp inredningen, med hjälp av färg, material, struktur eller mönster. Färg är för övrigt det av elementen som påverkar människor starkast och mest omedelbart.

Med hjälp av en matta kan man också skapa ”rum” i rummet, genom att definiera olika ytor och deras respektive användningsområde. Med en matta av rätt storlek kan man förändra rummets karaktär, men också förstärka dess proportioner.
Tänk på vad du vill uppnå för effekt i rummet: olika strukturer kan skapa spänning, andra ge ett intryck av storslagen lyx, medan ännu andra andas lugn och enkelhet.
Mattans eventuella mönster uttrycker också någonting – kanske vill du ha stram enkelhet med en enfärgad, kanske romantik med ljusa färger och sirliga blommor, eller dramatiken i en rejält övermönstrad salongsmatta?

Tänk också igenom hur mycket du vill investera i din matta – köp bara det du verkligen vill ha, som du tycker om och som du kan föreställa dig att du kommer att trivas med. Betala heller inte för mycket – det är ytterst sällsynt att man gör ett ”fynd”, om man inte är ytterst kunnig – och detta gäller särskilt vid utlandsresor. Var inte generad för att själv undersöka mattan för att leta efter skador, slitage, fläckar eller klumpiga lagningar, allt sådant som bidrar till att sänka priset på den. Til syvende og sidst handlar det om vilken slitstyrka och kvalitet du är beredd att betala för.

Åldern på en matta beskrivs med olika begrepp: en ”antik” matta är äldre än 100 år, medan en ”semi-antik” är mellan 25 och 50 år. Använder man uttrycket ”old” innebär det att mattan är mellan 25 och 50 år gammal.